Utan egen bostad får vuxenlivet vänta

12 juli, 2011

Under de senaste två åren har andelen unga vuxna som har en egen bostad sjunkit från 50 till 46 procent.

Bostadsmarknaden blir allt tuffare i Stockholm. Andelen unga vuxna som har flyttat hemifrån men bor utan besittningsskydd – hos anhöriga, kompisar, i studentbostad, med andrahandskontrakt, inneboende och liknande – har ökat från 24 procent till 28 procent på två år. Tretton procent bor i andrahand. Det gör att de inte kan starta sina vuxenliv med jobb, bostad och familj.

Kö eller kontakt – vägen till bostad
Av de unga vuxna som har en hyresrätt i Stockholms län har mer än hälften fått den genom bostadsförmedlingen i Stockholm eller genom att stå i kö hos ett specifikt bostadsbolag. Men alla kommuner bidrar inte med bostäder, några har inget eget bostadsbolag och andra har inte en kö som är öppen för alla. 25 procent har fått sitt hyreskontrakt genom kontakter. För de unga som inte har kontakter eller som vill bo i en kommun utan bostadsförmedling minskar alltså chanserna att komma in på bostadsmarknaden.

En femtedel får pengar av föräldrarna
44 procent av de unga vuxna som flyttat hemifrån i Stockholms län har mindre kvar att leva på när boendet är betalt än Konsumentverket tycker är rimligt. Ändå säger fyra av fem att de klarar sina boendekostnader utan problem. Samtidigt säger nästan en femtedel att de får ekonomisk hjälp av föräldrar eller andra anhöriga.