Bristen på studentbostäder mer akut än någonsin

23 augusti, 2011

Stockholms studentkårers centralorganisation släppte idag en rapport om den akuta bostadsbrist som råder för studenter i Stockholmsregionen.

– Det kanske mest alarmerande är att nyproduktionen av studentbostäder och små hyresrätter verkar ha avstannat. Under åren 2011–2012 planeras endast 261 nya studentbostäder i hela länet, säger Lina Glans, ordförande på Stockholms studentkårers centralorganisation.

Rapporten visar att det råder brist på bostäder för unga och studenter i 18 av länets 26 kommuner. Samtidigt är befolkningsökningen och ungdomskullarna för åren 2011, 2012 och 2013 större än någonsin.

– 68 800 personer i åldern 20–27 år vill ut på Stockholms bostadsmarknad. 80 000 studenter bor i regionen, men det finns endast 12 000 studentbostäder. Det här är helt enkelt ekvationer som inte går ihop, säger Cattis Carlén, ordförande jagvillhabostad.nu Stockholm.

– Rapporten syftar till att få politiker att ta problemet på största möjliga allvar. Framförallt krävs ett större regionalt fokus, där varje kommun ser sitt ansvar i frågan. Nacka är till exempel en kommun som är relevant för denna fråga. Trots närhet till campusområden har man bara 420 studentbostäder och inga planer på att bygga nytt under 2011–2012, säger Lina Glans.

Läs SSCOs pressmeddelande

Läs artikel i DN 20110823 om att studenter tvingas fly från Stockholm efter avslutade studier eftersom de inte hittar någonstans att bo.