Bostäder – en viktig fråga för Botkyrka kommuns framtid

14 mars, 2014

Bostadsbristen var ett av ämnena när Hyresgästföreningen Botkyrka Salem, ABF, LO och Botkyrka kommun bjöd in till politisk debatt under torsdagskvällen i Tumba. Cirka 160 personer kom för att lyssna och ställa sina frågor till politikerna.

Botkyra 13 mars 18Alla partier menade att bostadsbristen i kommunen är ett problem och att det måste byggas fler bostäder. I och med den nya översiktsplanen har Botkyrka kommun höjt ambitionerna för bostadsbyggandet till 650 bostäder per år istället för 360 per år. Ebba Östlin (S) vill se blandade upplåtelseformer. ”Vi behöver hyresrätter i villaområden och bostadsrätter i områden med många hyresrätter.”

Flera av politikerna lyfte att ett ökat bostadsbyggandet hänger ihop med andra områden till exempel satsningar på infrastruktur i form av vägar och kollektivtrafik. Här ligger besluten snarare på regional och nationell nivå. Att bostadsfrågan inte går att lösa på kommunal nivå var alla partier överens om. Flera lyfte fram att det krävs satsningar och beslut från Regeringen. ”Det behövs statliga subventioner för att öka byggandet av hyresrätter” menade Mats Einarsson (V). Stefan Dayne (KD)såg snarare ett behov av att förenkla regler och lagar för att minska byråkratin och förkorta planprocessen.

Förkortad tid från idé till färdigt hus och att Botkyrka kommun måste öka sin planberedskap lyfte flera partier som åtgärder för att ökat bostadsbyggandet. Lars Johansson (FP) tyckte att kommunen borde införa expressbygglov liknande det som finns i Värmdö kommun. Där kan man lämna in sin ansökan och få beslut samma dag.

Från publiken kom en fråga om moderaternas uttalande förra veckan att de kan tänka sig att riva hus i Alby. Jimmy Baker förklarade att citat kom från ett yttrande om Albys framtid där moderaterna inte är främmande till att riva vissa hus för att bygga nytt. Han menade att det skulle gå på ungefär samma kostnad som att renovera de gamla husen.

I frågan om Botkyrkabyggens roll i bostadsbyggandet var Vänsterpartiet tydlig, ”Vi säljer inte allmännyttan, punkt”, svarade Mats Einarsson (V). Moderaterna, Folkpartiet och Kristdemokraterna menade istället att de kan tänka sig sälja ut delar av Botkyrkabyggen för att bekosta nyproduktion. Socialdemokraterna ville ge Botkyrkabyggen i uppdrag att bygga fler hyresrätter men nämnde inte om nyproduktionen skulle bekostas av fler utförsäljningar.

Medverkande politiker:

Stefan Dayne, Kristdemokraterna
Lars Johansson, Folkpartiet
Ebba Östlin, Socialdemokraterna
Mats Einarsson, Vänsterpartiet
Dan Gahnström, Miljöpartiet
Carl Widecrantz, Tullingepartiet
Östen Granberg Sverigedemokraterna
Jimmy Baker, Moderaterna

(Ulla Ludvigsson från Botkyrkapartiet skulle medverkat men fick förhinder på grund av sjukdom.)

Moderator: Roland Berg, IF Metall