Förhandsrecension: Inget nytt på Fastighetsägarnas skräddarsydda seminarium 8 maj

8 april, 2014

Den 8 maj är det dags för ytterligare ett faktaspäckat seminarium vars objektiva syfte är att visa lösningen på bostadsbristen och hur man får fart på bostadsbyggandet.

Det är 12 män och 2 kvinnor som ska presentera sin gemensamma förklaring till bostadsbristen. Vi talar om ytterligare ett seminarium som förstärkning till alla kommissioner och expertgrupper som det är tänkt att politiker, media och väljare ska låta sig övertygas av.

Självklart kommer det inte finnas några representanter på seminariet för andra uppfattningar än fastighetsbranschens egna, vilket ju för övrigt vore orimligt när fastighetsägarna nu har gått ”all in” och låter statliga myndigheter, universitet, gamla politiker och tankesmedjor ge ansikte åt kampanjeriet. Någon verkar uppenbarligen tro att det ser bättre ut att använda sig av språkrör som kan synas vara objektiva och neutrala i bostadsdebatten.

Kampanjledningen verkar dock inte ha räknat med att Attefall/Perbo har kapacitet att begripa sådant som är djupare än en vattenpöl. De av oss som var med på Skanskas frukostmöte 1 april, inser att departementet inte kommer att låta sig övertygas om att solen går upp i väster, oavsett vad fastighetsbranschen har fått för sig att man ska få de ansvariga politikerna att tro. Detta innebär naturligtvis inte att olyckliga bostadspolitiska beslut trots allt kan drivas igenom, men det kommer i så fall inte vara okunskap som ligger till grund för några sådana beslut.

Politiker kan ju även ha andra överväganden att förhålla sig till, inte minst ideologiska, och fastighetsbranschen lär ju vara givmild när det behövs. Kort sagt så har Almedalen har helt enkelt flyttat till Stockholm ett tag och eftersom tid är pengar så skänker vi vad en biljett kostar till Stadsmissionens arbete för de hemlösa (biljettpriset som Seminar Design Group tar är närmare 4 000 kronor). På så vis räddar jag dessutom en arbetsdag och kan skriva en kort förhandsrecension av seminariet i stället.

Men nu till det som ni inte kommer att höra på mötet:

• Ni kommer inte att få höra Billy McCormac (vd, Fastighetsägarna Stockholm) göra en analys av den gynnsamma ekonomiska utvecklingen för fastigheter de senaste 30 åren i jämförelse med exempelvis börsen som helhet. Inte heller att IPD rapporterar om att fastighetsbranchen är en gyllene sektor som visar upp cirka 7 procents årlig avkastning.

• Ni kommer inte heller få höra Svante Hagman (affärsområdeschef, NCC Construction) göra en analys av byggnadsoligopolet i Sverige.  Och inte heller lär ni få höra varför du för samma pris som en tegelsten i Sverige kan köpa fyra i Danmark. Inte heller att Sveriges byggprisindex ligger 70 procent över snittet i EU.

• Ni lär inte heller få någon recension från Olle Wästberg (generalkonsul, New York) kring den havererade bostadsmarknaden i USA eller den fria marknadens oförmåga att hantera sitt ansvar för att kontrollera en bostadsmarknad så att det inte uppstår en fastighetskollaps över en hel kontinent.

• Oskar Öholm (bostadspolitisk talesperson, Moderaterna) kommer inte att berätta om varför hyresrätten straffbeskattas med nästan 40 miljarder i förhållande till bostadsrätter och villor. Han lär inte heller berätta om varför de borgerliga partierna slopade det statliga stödet till byggandet av student- och små ungdomslägenheter.

• Bo Söderberg (chef, analysavdelningen, Boverket) kommer inte heller att berätta varför skattebetalarna ska lägga tid och pengar på att han springer benen av sig för att leverera de svar vi kan förvänta oss att varje fastighetsägarorganisation vill höra.

• Pelle Björklund (vd, Svenska Bostäder) kommer inte att berätta varför hans allmännyttiga bolag vill ha högst hyreshöjning där de har minst antal lägenheter och lägst höjning där de har flest antal lägenheter.

Det vi hittills har fått höra sedan 60-talets slut och som ni med all sannolikhet kommer att få höra den 8 maj, är kort och koncist följande:
A. Marknadshyror löser bostadsbristen.
B. Bostadsbyggandet sätter fart om bara förhandlingssystemet tas bort.