Stockholm – en region full av köer

22 april, 2014

lilla berlin

Idag beskriver Lilla Berlin i dagens Metro (2014-04-22) en känsla som kan infinna sig när du går på visning av en hyresrätt i Stockholm. Väntan på en egen bostad är lång och känns ofta hopplös.

Idag släpper Hyresgästföreningen rapporten Ett land full av bostadsköer om kötiderna till hyresrätter på den svenska bostadsmarkanden. Rapporten visar att den genomsnittliga kötiden för ett rum och kök är 32 månader i landet. De längsta kötiderna hittar vi såklart i Stockholmsregionen. Enligt bostadsförmedlingen i Stockholm får du vänta minst 90 månader (7,5 år) innan du har chans till ett hem på ett rum och kök. 7,5 års kö! Det är lång tid när du är 20 år och vill flytta hemifrån. Det är också lång tid när du är 25 år och fortfarande bor kvar hemma fem år senare. 432 000 personer står före dig i kö om du ställer dig idag.

Slutsatserna i rapporten, liksom i många andra rapporter, är att det behövs fler bostäder. Framförallt behövs det hyresrätter till rimlig hyra. Hyresrätten är ett flexibelt boende där du byta lägenhet när din livssituation förändras utan krav på lån och kontantinsatser. Den är viktig för att alla vi som bor här och som flyttar hit ska ha rätt till ett eget hem. Det är också viktigt för att regionens alla företag ska kunna rekrytera och för att universiteten ska kunna locka studenter och forskare. Hyresrätten behövs för att samhället ska utvecklas och för att Stockholmsregionen ska kunna växa. Och för det krävs politiska beslut som gynnar byggandet av hyresrätter. Det är dags att ta bostadsbristen på allvar och bygga bort bostadsköerna. Stockholm behöver fler hyresrätter.

Här kan du lyssna på ett inslag från Ekot om rapporten.lilla berlin