Bostadspolitik i Nacka och Värmdö

3 juni, 2014

Hyresgästföreningen Nacka Värmdö hade fullt upp med bostadspolitiska aktiviteter under förra veckan. Under tre dagar träffade föreningen politiker och allmänheten för att samtala om bostadssituationen i de två kommunerna .

Måndagen den 26 maj bjöd föreningen in till sopplunch med politiker i Nacka kommun. Representanter från Moderaterna, Folkpartiet, Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet kom för att samtala om bostadsituationen. Bland annat diskuterades planerna för tunnelbanan och bostadsbyggandet i, en eventuell ny allmännytta och kommande renoveringar. Alla var överens om att bostadsbristen är ett problem och att det behövs fler hyresrätter. I och med tunnelbanan har kommunen förpliktigats att bygga cirka 13 500 nya bostäder. Den senaste tiden har de sett ett ökat intresse från flera byggbolag att bygga hyresrätter. Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna kommer, om de vinner valet, arbeta för att starta ett nytt kommunalt bostadsbolag i Nacka. Folkpartiet och Moderaterna, som idag styr i kommunen, ansåg att dagens modell med ett antal större fastighetsägare fungerar bra. De menar att de har god kontakt med fastighetsägarna och påverkar att de tar ett socialt ansvar med hjälp av avtal.

Nacka20140526_2

På tisdagen den 27 maj var det dags att träffa Värmdö kommuns politiker. Under våren har Hyresgästföreningen Nacka Värmdö anlitat tre ungdomar för att ta reda på hur ungdomar i kommunen ser på bostadsituationen. Rapporten presenterades för närvarande politiker, föreningsstyrelsen och Nacka Värmdöposten under tisdagskvällen. Ungdomarna hade frågat 125 personer mellan 15-25 år om deras kunskap om bostadssituationen, vad de efterfrågade i boendet och vad som kan göra kommunen mer attraktivt. Slutsatserna var att de flesta vill bo kvar i Värmdö kommun de närmaste åren (67 procent). De flesta vill bo eller flytta till Gustavsberg och att det där finns ett stort behov av billiga hyresrätter. Därför menade ungdomarna att politiker måste börja prioritera hyresrätter framför bostadsrätter.

Värmdö20140527

Veckan avslutades med att Hyresgästföreningen Nacka Värmdö fanns på plats vid Sickla köpkvarter för att informera och samtala om bostadssituationen i kommunen. Inför valet talar alla partier om att det måste byggas mer men det är en sak att tala och en annan sak att hålla det man lovar. Under söndagen fick de som ville vara med och påverka genom att skicka vykort till politiker som påminner om att politikerna måste gå från ord till handling och bygga fler hyresrätter.

Sickla20140601_3

Sickla20140601_2

Sickla20140601_5