Sommartal med ansvar i fokus

22 augusti, 2011

I helgen höll både Fredrik Reinfeldt (M) och Håkan Juholt (S) sina sommartal. ”Ansvar” var ordet för dagen.

Från Moderaternas sida betonades ansvar för jobb för de unga. En av de konkreta åtgärder som föreslogs var sänkt moms på restaurangarbete, eftersom många unga anses kunna få jobb i den branschen. Dessvärre nämnde Moderaterna ingenting om var de unga sedan ska få tag i bostäder. Inte ett enda ord om bostadspolitik fanns med i Fredrik Reinfeldts sommartal.

Socialdemokraterna betonade ansvar för alla medborgare, inte bara de unga, och hade två förslag för att råda bot på bostadsbristen. Håkan Juholt föreslog en ny lagstiftning så att kommunerna när de bygger nya bostäder ska vara skyldiga att ha en blandning av både hyresrätter och bostadsrätter. Han la också fram ett förslag om ett särskilt investeringsstöd för att bygga nya studentlägenheter.

Från Hyresgästföreningens sida kan vi inte nöja oss med ovanstående men hjälper gärna till med fler förslag:

  • Bygg fler hyresrätter till kostnader som unga har råd med.
  • Bygg i hela länet. Alla kommuner har ett ansvar för bostadsförsörjningen.
  • De kommunala bostadsbolagen måste bygga fler hyresrätter.
  • Stoppa ombildningarna av hyresrätter till bostadsrätter