Desperata åtgärder

2 september, 2011

Bostadskrisen för studenter är värre än någonsin, rapporterar Stockholms studentkårers centralorganisation. I en kamp om att överträffa varandra slåss bolagen nu med desperata åtgärder.

Familjebostäder erbjuder 40 lägenheter i Gubbängen. Lägenheterna står tomma i väntan på ombyggnad och hyrs ut till studenterna fram till årsskiftet. Lägenheterna förmedlas via Stockholm stads bostadsförmedling.

I Skärholmen ska fastighetsnämnden ta beslut om om tillfälliga bostäder i form av stapelbara lägenhetsmoduler som förhoppningsvis står färdiga om ett år.

Fram till 2012 kommer 261 nya studentbostäder att byggas i Stockholms län, varav 255 i Stockholm stad, skriver lokaltidningen Mitt i Huddinge (2011-08-30).

Men i Stockholms län finns 84 000 studenter vid universitet och högskolor samt 10 000 som studerar vid yrkeshögskolor. För dessa finns idag 12 000 lägenheter. Nästan var tredje student funderar på att flytta efter studietiden på grund av bostadsbristen. (Källa: Landstinget)

Frågan som spontant uppstår är: Hur kan 261 lägenheter täcka behovet för alla dem som inte har en bostad?

Gröna studenter http://svtdebatt.se/2011/08/har-du-en-lagenhet-bostadsminister-stefan-attefall/ kräveri ett debattinlägg att politikerna investerar i framtiden och återinför investeringsbidraget för att fler små hyresrätter ska byggas.

Anders Lago, förbundsordförande för HSB, skriver i en debattartikel iAftonbladet (2011-08-27) att bostadsbristen inte borde komma som någon överraskning eftersom det sedan mitten av 90-talet konstant byggts för få lägenheter i förhållande till efterfrågan. Det är två frågor som måste ändras för att få fart på bostadsbyggandet, skriver Anders Lago. Byggkostnaderna måste sänkas och här är det framför allt markkostnaderna som ökat mest, 93 procent på tio år. Här har kommunpolitikerna ett stort ansvar, de kan välja att sälja mark till dem som planerar att bygga till rimliga kostnader istället för att sälja till dem som betalar mest.

Dessutom måste regelverk och planeringshinder undanröjas. Kommunerna måste ta bort de regler och krav som försvårar byggande och är kostnadshöjande.