Reinfeldt missade chansen till ny bostadsminister

29 september, 2011

För två veckor sedan presenterade statsminister Fredrik Reinfeldt årets regeringsförklaring, där budskapet var att det är dags att ta ansvar. Idag presenterade statsministern sin nya regering där han hade möjlighet att göra just det, ta sitt ansvar och byta bostadsminister.

Nuvarande bostadsminister Stefan Attefall har tolkat ordet ”bostad” som villa eller bostadsrätt, dvs eget ägt boende, och har totalt missat att det finns något som heter hyresrätt!

Hans enda bidrag till lösningen på bostadsbristen bland ungdomar är ett utökat skatteavdrag för andrahandsuthyrning vilket i klartext innebär att en grupp människor (läs: villaägare) får möjlighet att sko sig på  andra människors olycka! Är det ett sådant samhälle Reinfeldt vill ha?

Förre bostadsminstern Mats Odell har även han gjort ett inlägg i debatten om bostadsfrågan. Han säger att bostadsbristen bland ungdomar inte behöver vara ett problem, eftersom föräldrarna kan köpa bostadsrätter till sina barn. Odell visar att han inte har någon som helst kontakt med verkligheten.

I regeringsförklaringen 5 oktober 2010 stod det:
”Fler bostäder behöver byggas och hyresrättens ställning stärkas.”

Men i regeringsförklaringen 15 september 2011 nämns bostadspolitiken inte med ett enda ord.

Bostadsfrågan har helt försvunnit från den bostadspolitiska agendan under det här året. Trots att 68 800 unga stockholmare i dag står utan bostad. Nu är det hög tid att ta ansvar, Fredrik Reinfeldt!