Fackeldemonstration mot försäljningen av fastigheter i Kärrtorp och Bredäng

29 november, 2011

 

- Kärrtorp och Bredäng – vad händer sen?

- Sluta sälja, låt oss välja!

Så skanderades det i går kväll utanför Stockholm stadshus där ett femtiotal människor med facklor i händerna samlats för att demonstrera mot stockholmspolitikernas beslut om att sälja 1 052 av allmännyttiga Svenska Bostäders lägenheter i Kärrtorp och Bredäng till det privata fastighetsbolaget Primula. Protesterna har pågått länge och beslutet om försäljning har skjutits upp flera gånger. Men i går kväll var det alltså dags igen, och den här gången klubbades beslutet igenom med röstsiffrorna 52 för och 49 emot.

Kritiken gäller att fastigheterna i Kärrtorp och Bredäng för det första säljs över huvud taget och för det andra att köparen Primula inte avkrävs något löfte om att rusta upp husen, som är i stort behov av underhåll.

En av dem som demonstrerade i går var Christoph Leitner, hyresgäst i fastigheten Understenen i Kärrtorp. Han menar att de som bor i Svenska Bostäders fastigheter i Kärrtorp och Bredäng har valt att bo i allmännyttan. Den garanterar ett bra boende till ett rimligt pris och ger hyresgästerna möjlighet att planera sitt framtida boende via internkön.

- Alliansen gick till val på att politikerna ska lyssna till vad människorna faktiskt vill, men nu gör de tvärtom. Naturligtvis är det omöjligt för politikerna att förvalta något som de i själva verket vill rasera. Vi som bor i Kärrtorp och Bredäng vill inte ha en privatvärd som ska leverera maximal vinst med minimal investering, vi vill bo kvar i allmännyttan, säger Christoph Leitner.

Beslutet om försäljning av Svenska Bostäders fastigheter i Kärrtorp och Bredäng till Primula kommer att överklagas av de boende.