Ekeröborna säger nej till utförsäljning av allmännyttan

25 mars, 2012

Ekeröborna har sagt sitt. Resultatet av dagens folkomröstning är ett tydligt nej till utförsäljningen av AB Ekerö Bostäder. 66 procent av medborgarna röstade nej, ja-sidan fick bara 33 procent.

I dag har det varit folkomröstning på Ekerö om kommunens utförsäljning av AB Ekerö Bostäder.

– Ekeröborna har sagt sitt och budskapet är mycket tydligt: de vill ha kvar Ekerö Bostäder i kommunal ägo, säger Terje Gunnarson, ordförande, Hyresgästföreningen region Stockholm. Nu är det viktigt att politikerna i kommunen faktiskt lyssnar på medborgarnas vilja.

Den borgerliga majoriteten i Ekerö kommun tog under hösten 2011 upp frågan om försäljning av det kommunala bostadsbolaget Ekerö Bostäder. Anledningen var att betala av kommunens lån, bygga en simhall och bredda Ekerövägen. Röster höjdes snabbt om krav på en folkomröstning i frågan. Den 23 november 2011 lämnades 2 310 namnunderskrifter till stöd för folkomröstning in till kommunen.

– Det är oroväckande att kommuner säljer ut sin allmännytta och därmed avsäger sig sitt ansvar för bostadsförsörjningen i kommunen, säger Terje Gunnarson.  Vid tidigare försäljningar i Stockholmsregionen har konsekvensen blivit att antalet hyresrätter har minskat kraftigt och i vissa kommuner har de helt försvunnit.