Prat om bostad 4 juni

4 juni, 2012

Prat om bostad bjuder in till ett kvällshäng på Kägelbanan (Södra teatern) där du kan ta en öl med dina vänner i baren, lyssna på bra musik och höra debattörer drabba samman om bostadsmarknadens svarta får: andrahandsmarknaden. Diskussionen sker under Cissi Wallins (Radio Ett och Kvällsöppet) ärliga och ifrågasättande ledning. Under kvällen spelar Pelle Höök och vän från LOADED skivor.

Debatten pågår 19–21. Baren är öppen 18–22.

Terje Gunnarson, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm, hälsar välkommen.

Linn Matic – Samhällspolitisk chef HSB
Mats Lindbäck – Informationschef Bostadsrätterna
Hanna Mörck – Jagvillhabostad.nu
Aron Modig – Ordförande KDU

Maria Eriksson – Svensk tidskrift
Ola Andersson – Arkitekt och författare till boken ‘Vykort från utopia’
Irene Molina – Professor i kulturgeografi Uppsala universitet
Oscar Lavelid – Hyresgästföreningen

Stanna gärna kvar och mingla efter debatten!

Bakgrund
För femtio år sedan byggdes en miljon bostäder inom loppet av tio år för att minska den omfattande bostadsbristen i landet.

I april träffade alliansens partiledare pressen i det nya området Annedal i Sundbyberg för att berätta om sina satsningar för att råda bot på bostadsbristen. Regeringens viktigaste åtgärd: ökad andrahandsuthyrning.

Förslaget utgår från ett antagande om att befintliga bostäder utnyttjas i för låg grad och att det finns massvis med tomma bostäder i Stockholm. Bostäder som framförallt skulle kunna hyras ut till de många unga och studenter som saknar en bostad. Detta ska stimuleras genom att marknadsanpassa hyrorna på andrahandsmarknaden och genom att minska hyresgästens rättigheter i förhållande till hyresvärden.

Kritiken mot förslaget har varit massiv. Inte minst från organisationer som representerar grupperna av unga och studenter. De anser att de minskade rättskyddet och de höga hyrorna snarare skulle göra situationen värre för de som tvingas in på andrahandsmarknaden.