Hyresgästföreningen på plats i Visby

2 juli, 2012

Hyresgästföreningen region Stockholms delegation är nu fulltalig och på plats i Visby för Almedalsveckan.

I år verkar bostadspolitiken vara mer populär än någonsin. En sökning i programmet på ämnet byggande ger omkring 90 träffar. Det är viktigt att bostadspolitiken intresserar och engagerar fler och fler aktörer. Inte minst eftersom det finns uppenbara brister inom områden som upprustning och bostadsbyggande. Bland aktörerna ser vi allt från Socialdepartementet och kommuner, fastighetsägare och byggindustri, till Hyresgästföreningen och jagvillhabostad.nu.

Under dagen har ett seminarium handlat om behov av investeringar i miljonprogrammet. Seminariet var intressant och bjöd på flera olika perspektiv på de stora investeringsbehov som finns i miljonprogramsområden. Tyvärr glömdes – som allt för ofta – hyresgästens perspektiv bort i diskussionen. Genom vårt seminarium ‘Hjälp, min värd vill renovera!’ hoppas vi kunna ge utrymme för hyresgästperspektivet.

Det dominerande temat inom bostadspolitiken har i dag varit miljö, med totalt fyra seminarier. De har handlat om energieffektivisering i befintligt bestånd och om hur vi bygger den hållbara staden. Att alla dessa seminarier anordnas i dag är ingen slump. I dag är det nämligen Miljöpartiets dag.

I kväll håller Miljöpartiets språkrör Åsa Romson sitt tal. Förhoppningsvis kommer hon att lyfta bostadspolitiken som en av de viktiga framtidsfrågorna för Miljöpartiet.

Terje Gunnarson, ordförande Hyresgästföreningen region Stockholm, videobloggar från Almedalen.