Uthyrning genom Airbnb kan få dig vräkt

31 augusti, 2015

Att hyra ut sin lägenhet till turister genom sajten Airbnb är något som blivit allt vanligare. Bara i Stockholm finns det redan över 1 000 träffar för en vecka i juli 2016. Det är naturligtvis ett enkelt sätt att tjäna lite extrapengar, men det är knappast värt risken att förlora sin lägenhet.

I förra veckan avgjorde Hyresnämnden ett fall där en kvinna i bostadsrätt hyrt ut sin lägenhet genom Airbnb. Hyresnämnden konstaterade att uthyrning genom Airbnb är ”mer att likna vid hotellverksamhet av kommersiell natur” än andrahandsuthyrning. Hyresnämnden beslutade därför att hon inte har rätt att hyra ut sin lägenhet.

Hyresnämndens fall rörde en bostadsrättsinnehavare, men vad gäller för hyresrätter? Susann Wikström, jurist på Hyresgästföreningen svarar:

– Hyreslagen är än tydligare när det gäller hyresrätter. Som hyresgäst kan man inte hålla på med korttidsuthyrningar. Klart att någon kan hoppas på att hyresvärden inte märker av uthyrningen, men om värden får veta är det ett åsidosättande av hyresgästens skyldigheter.

Vad kan hända om jag hyr ut min lägenhet utan värdens tillstånd?

– Om hyresvärden upptäcker att det har pågått regelbundet och i stor omfattning kan du bli av med kontraktet. Har du tur kan värden skicka en rättelse innan, men de har ingen skyldighet att göra det.

Fastighetsägarna har nu uppmärksammat den ökande uthyrningen av lägenheter genom Airbnb och uppmanar sina medlemmar att med jämna mellanrum undersöka om lägenheter hyrs ut. Vilket på Airbnb är något som är oerhört lätt, både genom gatuadress eller bostadsområde då träffarna visas på en karta.

Länk till Fastighetsägarnas kommentar om Airbnb: http://www.fastighetsagarna.se/gfr/aktuellt-opinion/nyheter1/nyheter-2015/nar-hyresgasterna-hyr-ut-till-turister-under-sommaren