Hyresgästföreningar syntes på nationaldagen

7 juni, 2016

Peggy Jönsson, Annelie Niklasson och Mia Gauerman från lokala hyregästföreningar i Kärrtorp svarade på frågor under nationaldagen

Klockan är strax efter 11 och Kärrtorps centrum är redan fullt av folk trots att nationaldagsfirandet precis har börjat. Vid ett litet bord har medlemmar och förtroendevalda från tre lokala hyresgästföreningar samlats för att vara på plats.

Peggy Jönsson som är ordförande i lokala hyresgästföreningen Understen berättar att hon redan har hjälpt en kvinna som ville bli medlem. Bordet är dukat med broschyrer, fröpåsar, kylskåpsmagneter, godis och snurror. Just vindsnurrorna är populära bland småbarnen. På scenen står en trollkarl och underhåller till barnens skratt.

Kärrtorp var i början av 1950-talet Svenska bostäders pilotprojekt för nya förorter. Men nu är det 2010-tal och den gamla förorten har förvisso charm, men på sina ställen ett eftersatt underhåll. Och av Svenska bostäders dominans finns det bara ett par kvarter kvar. Många fastigheter blev ombildade till bostadsrätter, inte sällan på grund av att fastighetsägaren misskötte underhållet. Idag finns det bara tre lokala hyresgästföreningar kvar i Kärrtorp.

Peggy berättar att de i hennes kvarter, Understen, sa nej till ombildning, varpå staden sålde till en privat fastighetsägare, Primula, trots de boendes protester.

De frågor som dominerar i Kärrtorp idag är att hyresgästerna ska få inflytande i upprustningarna, men även nybyggnationer. Området ska förtätas och självklart går meningarna isär om var det ska byggas. Peggy är dock försiktigt positiv till förtätning, till och med husbygget på hennes gård, förutsatt att det blir i dialog och samråd med de boende.

De som kommer fram till bordet ställer inte så många frågor, men några blir det till exempel om störande grannar. Peggy menar att det viktiga för dem under nationaldagen är att vara på plats och synas i det offentliga rummet.

Golfängarna

Nationaldagsfirandet på Golfängarna i Sundbyberg tillhör Sveriges största. Omkring 35 – 40 000 besökare brukar ta sig dit för att ha picknic, lyssna på musikerna, njuta i solen och gå runt bland stånden. Större delen av Sundbybergs föreningsliv är på plats och självklart Hyresgästföreningen.

Hyresgästföreningens tält ligger bara två tält från det kommunala bostadsbolaget Förvaltarens tält. Att relationerna till Förvaltaren är en smula ansträngda vittnar skylten som hänger i tältöppningen: ”Nu är det nog. Vi kräver att Förvaltaren gör varsamma upprustningar av våra bostäder. Alla måste kunna bo kvar i sin bostad efter renovering”.

Karl Paersson är en av alla förtroendevalda som ställer upp och bemannar tältet under dagen. Han berättar att de har delat upp sig i tretimmars pass mellan 11-20 och att det inte var några problem med att få människor att ställa upp.

Karl

Sundbyberg är en av landets mest expansiva kommuner, med en hög byggtakt på både bostäder och arbetsplatser. Tyvärr ligger andelen hyresrätter i nyproduktion på cirka 25 procent, vilket har med politiska beslut att göra.

För Hyresgästföreningen i Sundbyberg är dock upprustningarna den viktigaste frågan just nu. Förvaltaren har runt 7 000 – 8 000 lägenheter som behöver rustas upp. I förhandlingar har de försökt att få till ett avtal om mini, midi och maxi-nivåer på upprustningarna, men än så länge är bolaget kallsinnigt till förslaget. Detta trots att det i ägardirektiven från kommunen står att hyresgästerna ska ha rätt att välja nivå.

Karl menar att Förvaltaren har låst fast sig. De pratat om robusta renoveringar som ska hålla i femtio år till. ”Men vem har den kristallkulan som visar att det som åtgärdas idag ens klarar tio år?” undrar Karl skeptiskt.

Runt omkring pågår festligheterna, men många tar tillfället i akt och komma fram och ställa frågor till de förtroendevalda vid tältet.

Senare på dagen var den lokala hyresgästföreningen vid Thuletorget med och återinvigde torget efter upprustningen och nybygget av två höghus.

Thuletorget

Fler föreningar och lokala hyresgästföreningar var med och anordnade aktiviteter på nationaldagen, bland annat i Sigtuna och i Kallhäll.