Det går att bygga snabbt

18 augusti, 2016

Många aktörer inom bostadssektorn menar att det inte enbart går att bygga bort bostadsbristen. Men under sommaren har kommunalt ägda Svenska bostäder tillsammans med byggföretaget Junior Livning färdigställt 280 hyresrätter i Västberga. Tiden från start till slut var mindre än ett år. Konceptet som har används kallar man för ”snabba hus”.  Svenska bostäder uppges vara så nöjda att bolaget nu vill fortsätta bygga snabba bostäder på flera väntande tomter. Det unga och snabbväxande byggföretaget Junior Livning ligger bakom husen, som produceras i en fabrik, för att sedan monteras på fast på platsen där husen ska stå. Detta sparar tid eftersom markarbetena kan göras samtidigt som husen färdigställs i fabriken. Bakom initiativet och samarbete med Svenska bostäder finns också organisationen jagvillhabostad.nu, som arbetar för att få fram fler bostäder till unga vuxna. Bostäderna planeras i nuläget på väntade tomter och har tillfälliga bygglov. Vilket betyder att dem får stå i fem-års perioder i upp till femton år.

Läs mer på Svenska bostäders hemsida.