Om Fastighetsägarföreningens märkliga påståenden

7 november, 2017

I ett blogginlägg  skriver Fastighetsägarföreningen om Hyresgästföreningens, enligt dem, märkliga pressmeddelande. Låt oss se vad som egentligen är märkligt.

Den 27 oktober gick vi ut i ett pressmeddelande om hur förhandlingsläget för 2018 ser ut. I Pressmeddelandet om våra överenskommelser berättar vi sakligt om vilka och hur många avtal som har slutits. Vi har träffat dessa överenskommelser, bland annat med 6 allmännyttiga bolag utifrån respektive bolags ekonomiska förutsättningar. Dessa överenskommelser ligger i snitt på 0,67 procent för 37 677 lägenheter. Inget konstigt alltså, bara fakta.

Fastighetsägarna vill också ge sken av vi ska ha något slags ”veto” i hyresförhandlingarna. Det finns så klart inget veto. Hyresgästföreningen har ett uppdrag från den lagstiftande församlingen att förhandla hyror för landets alla hyresgäster. Detta är självklart ett uppdrag vi tar på största allvar. För att dagens och morgondagens hyresgäster fortfarande ska ha råd att bo kvar i sina hem.

Det är inte synd om fastighetsägarna. Totalavkastningen de senaste två åren har varit över 10 procent. Det finns det säkert många börs- vd:ar som är avundsjuka på.

Att vi de senaste två åren lyckats träffa förhandlingsöverenskommelser på nivåer under inflationen är inte heller något att oja sig över. Om vi drar ut tidsaxeln 15 år bakåt i tid så ligger nivån på den årliga hyreshöjningen långt över inflationen.

Så vad är det som är märkligt? Det märkliga är att Fastighetsägarföreningen inte ser hela samhällsbilden. När vi vill prata om människor vill de prata om ekonomiska kalkyler. Vi kan ta nyproduktion som ett exempel. Om man antar att ett maxbelopp på 40 procent av en bruttoinkomst kan gå till hyra, så har 54 procent i Stockholm inte har råd med en nyproducerad hyresrätt, då tycker vi att något är fel. Det är också fel att människor ska behöva oroa sig om man ska ha råd att bo kvar i sitt hem efter upprustning. Hyresgästföreningen vill vara med och bidra till trygga hem, där både människor och samhälle utvecklas. Detta kräver att vi tillsammans med de inblandade parterna tar hyresförhandlingarna på allvar, för dagens och morgondagens hyresgäster.

/ Simon Safari, ordförande, Hyresgästföreningen region Stockholm